Mihai Măniuţiu, în lectură publică la Zalău

Sala festivă a Colegiului Naţional “Silvania” (CNS) din Zalău a găzduit miercuri, 25 noiembrie, o lectură publică cu regizorul şi scriitorul Mihai Măniuţiu. Evenimentul cultural a fost organizat de CCAJ Sălaj cu sprijinul CNS Zalău şi a Liceului “Gheorghe Şincai” din Zalău în cadrul “Zilelor Învăţământului Sălăjean” şi a adunat elevi şi profesori ai unităţii de învăţământ precizate, scriitori şi poeţi sălăjeni printre care Viorel Mureşan, Ion Mureşan, Flavius Lucăcel şi nu în ultimul rând Daniel Săuca – directorul CCAJ Sălaj. Cei prezenţi au avut parte de clipe frumoase petrecute în preajma literaturii a poeziei. Mihai Măniuţiu a citit celor prezenţi versuri din volumul său “Vertij”.

Evenimentul de la Zalău face parte din seria lecturilor publice organizate de CCAJ Sălaj cu sprijinul scriitorului Flavius Lucăcel. În acest an, în seria de conferinţe şi lecture publice organizate de CCAJ Sălaj, cu sprijinul scriitorului Flavius Lucăcel și al celorlalți parteneri și colaboratori ai instituției, au citit şi conferențiat: la Jibou – Mircea Petean, Florin și Dina Horvath, Oliv Mircea, iar la Zalău – Ştefan Baghiu, Szántai János, Ruxandra Ceserean, Rodica Marian, Ion Scorobete, Radu Vancu, Ion Mureșan, Olimpiu Nușfelean, George Vulturescu, Vasile Dan, Ioan Maniuț, Vasile George Dâncu şi Ioan Pintea. În partea a doua a anului, în seria de conferințe „Glasul Biserii în cetate”, organizată de Episcopia Sălajului în colaborare cu C CCAJ Sălaj au conferențiat în Sala „Dialoguri europene” PS Petroniu, episcopul Sălajului și profesorul universitar dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Din biografia regizorului şi scriitorului Mihai Mănuţiu

Regizor de teatru, scriitor şi eseist, Mihai Măniuţiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti în anul 1978. A montat în teatre importante din România şi din străinătate din ţări precum Belgia, Marea Britanie, Turcia şi SUA, creaţiile sale primind numeroase premii pentru „Cea Mai Bună Regie, Originalitate şi Cel Mai Bun Spectacol al Anului”. A realizat peste o sută de spectacole. În prezent, este director general al Teatrului Național din Cluj, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și „Distinguished Professor” la University of California, Irvine.Ca scriitor, a publicat trei volume de poeme: „În Balkanya, eu și ceilalți demoni”, „Până una-alta”, „u” și mai multe volume de povestiri cu tentă onirică şi fantastică. Acestea din urmă sunt:  „Un zeu aproape muritor” „Istorii pe care n-am să le scriu” şi „Omphalos”. În anul 2011 a publicat, la Editura „Bybliotek” volumul de povestiri „Opiniile unui călător nedemn de încredere”, iar în anul 2015 i-a apărut, la Editura „Humanitas”, romanul „Aventurile hingherului în Balkanya”. Dintre eseurile sale teatrale amintim: „Redescoperirea actorului”, „Cercul de aur” şi „Despre mască şi iluzie”.

Leave a Comment